photo facebook_zpsnxsc1arf.png    photo instagram_zpspebpfdn1.png    photo twitter_zpsnujg9yn3.png    photo google_zpsbf7dg3b0.png    photo pinterest_zpsldny4jcn.png

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

365 μέρες χωρίς τσιγάρο



Με μεγάλη μου χαρά δηλώνω περήφανα 
ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο!
Ξεκίνησα το κάπνισμα σε ηλικία 16 ετών για τους γνωστούς και συνηθισμένους λόγους,
για την παρέα, για μαγκιά...
Επιχείρησα να το κόψω το 2012, μετά από 10 χρόνια συστηματικού καπνίσματος.
Γενναία αλλά αποτυχημένη προσπάθεια που κράτησε περίπου 9 μήνες.
Πλησιάζω τα 30, κλείνω 1 χρόνο χωρίς τσιγάρο και είμαι πλέον σίγουρη ότι 
μαγκιά είναι να μην καπνίζεις!


Η απόφαση

Όλα είναι στο μυαλό!
Πρέπει να το πάρεις απόφαση, να το θέλεις πραγματικά και να πιστέψεις ότι μπορείς να τα καταφέρειςΤις πρώτες μέρες που είναι και οι πιο δύσκολες ζεις λίγο παρανοϊκά.
Προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ότι δεν άλλαξε κάτι και συνεχίζω κανονικά τη ρουτίνα μου...απλά χωρίς τσιγάρο. Δεν ήθελα να το δω σαν πρόβλημα, ότι μου συμβαίνει κάτι πολύ δύσκολο.
Είναι δύσκολο...αλλά πρέπει να ξεγελάς τον εαυτό σου και να το αντιμετωπίζεις σαν ένα ήδη κερδισμένο παιχνίδι ακόμα κι αν είσαι στην αρχή. 


Το τσιγάρο κόβεται μαχαίρι.
Θα το ελαττώσω...
θα το ελέγχω... 
θα καπνίζω τόσα την ημέρα...
ένα μετά το φαγητό, ένα με τον καφέ, με το ποτό...
ένα στη στεναχώρια, ένα στη χαρά, ένα για το άγχος...
Λάθος σκέψεις!
Γι αυτό και απέτυχα στην πρώτη μου προσπάθεια.
Είχα την εντύπωση ότι πλέον έχω απεξαρτηθεί πλήρως και μια βραδιά που διασκέδαζα και είχα πιει λίγο παραπάνω, έκανα το λάθος να καπνίσω ένα τσιγάρο αφού ήμουν σίγουρη ότι μπορώ να το ελέγξω.Για λίγες μέρες ενοχικά έκανα καμιά τράκα αλλά δεν άργησα να πάω στο περίπτερο και να επιστρέψω δυναμικά στη βλαβερή μου συνήθεια.


Καφές χωρίς τσιγάρο?
Την πρώτη κιόλας μέρα έκανα κανονικά τον καφέ μου παρόλο που πολλοί ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να τον αποφύγεις γιατί πάει πακέτο με το τσιγάρο.Δεν ήθελα να στερηθώ και αυτή την απόλαυση, αλλά κυρίως, όπως είπα και πιο πάνω, ήθελα να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν άλλαξε κάτι. Στην πορεία συνηδειτοποίησα ότι ο καφές είναι πολύ καλύτερος χωρίς τσιγάρογιατί σταδιακά η γεύση και η όσφρηση επανέρχονται στο φυσιολογικό και η διαφορά είναι τεράστια!


Έξοδος-Διασκέδαση
Είναι λίγο δύσκολη η πρώτη φορά που θα βγεις για καφέ και δεν θα καπνίσεις, θα έχεις μια νευρικότητα και θα παρατηρείς συνεχώς όσους καπνίζουν.Σε αυτό παίζει ρόλο και η περίοδος που θα αποφασίσετε να το κόψετε. Πιστεύω ότι η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη-καλοκαίρι όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου έξω και να αποφύγεις τη μυρωδιά του τσιγάρου. 
Το αλκοόλ προσωπικά ήξερα ότι δεν μπορώ να το παλέψω εύκολα γι αυτό και το απέφυγα το πρώτο διάστημα. Οι περισσότεροι που εγκατέλειψαν την προσπάθεια παρασύρθηκαν από αυτό.



Τα κιλά
Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα φοβούνται ότι θα παχύνουν.Ναι οι περισσότεροι θα πάρουν κιλά, αυτό είναι αλήθεια.Προσωπικά την πρώτη φορά που προσπάθησα να διακόψω το κάπνισμα είχα πάρει 6 κιλά αλλά είχα τελείως διαφορετική ψυχολογία γιατί μπήκα στην διαδικασία να το κόψω μετά από συμβουλή γιατρού οπότε το έβλεπα σαν μια δύσκολη κατάσταση που μου την επέβαλαν και έπρεπε να ξεσπάσω στο φαγητό. Μασουλούσα συνέχεια ότι έβρισκα για να ξεχνιέμαι.Σε αυτή την προσπάθεια όμως όχι μόνο δεν πήρα κιλά αλλά έχασα κιόλας! Προσπάθησα να ακολουθήσω μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.Έμαθα να τρώω πρωινό που παλιότερα ξεχνούσα, ακολούθησα τη συμβουλή πολλών διατροφολόγων για μικρά και συχνά γεύματα, απέφευγα τα τηγανητά, επέλεγα πιο ανάλαφρα και υγιεινά σνακ και έπινα πολύ νερό.


Άσκηση
Οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα διώχνει ακόμα πιο πολύ την επιθυμία για τσιγάρο αφού μέρα με τη μέρα θα εντοπίζετε τις διαφορές στο σώμα και τη φυσική σας κατάσταση.Εγώ επέλεξα να πηγαίνω για περπάτημα 4-5 φορές την εβδομάδα.


Ομορφιά
 Υγιές δέρμα, γερά νύχια, λαμπερά μαλλιά, δροσερή αναπνοή και πιο λευκά δόντια είναι μερικά από τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος στην εμφάνισή μας!


Οικονομία
Το κάπνισμα βλάπτει και την τσέπη μας και μάλιστα πολύ. 
Ο οικονομικός παράγοντας αποτελεί κίνητρο για πολλούς ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.Με τα λεφτά που θα ξοδεύατε στα τσιγάρα κάντε μικρά δωράκια στον εαυτό σας ή βάλτε ένα μεγαλύτερο στόχο π.χ. ένα ταξίδι.


Επιβράβευση
Στην προσπάθεια αυτή θα ακούσετε αρκετά μπράβο, που θα σας κάνουν να αισθάνεστε σαν ένας μικρός ήρωας αλλά σίγουρα θα πρέπει και οι ίδιοι να λέτε συνεχώς μπράβο στον εαυτό σας στο τέλος κάθε μέρας που περνάει χωρίς τσιγάροΝα μιλάτε για το μεγάλο κατόρθωμά σας και για τα οφέλη που σας προσφέρει αυτή η απόφαση. Συζητήστε με ανθρώπους που βιώνουν την ίδια κατάσταση και ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον. 



QuitNow
Μια εφαρμογή που εγκατέστησα στο κινητό μου και με βοήθησε πολύ ειδικά το πρώτο διάστημα.













Συμπληρώνετε κάποιες πληροφορίες για το προφίλ σας και δηλώνετε την ημερομηνία διακοπής.

Η εφαρμογή σας παρέχει πληροφορίες για την κατάστασής σας πόσες μέρες έχετε να καπνίσετε πόσα τσιγάρα έχουν αποφευχθεί τα χρήματα και το χρόνο που έχετε εξοικονομήσει.


Σας παρέχει πληροφορίες σε σχέση με την κατάσταση της υγείας σας που κάθε μέρα βελτιώνεται και σας δίνει τη δυνατότητα  να μιλάτε με άλλους πρώην καπνιστές πράγμα που το θεωρώ πολύ σημαντικό και εξαιρετικά βοηθητικό.


Σας δίνει κίνητρα μέσα από επιτεύγματα που ξεκλειδώνεται σταδιακά και ξεκινά για εσάς μια αντίστροφη μέτρηση κάθε φορά που επιθυμείτε ένα τσιγάρο παρακινώντας σας να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια.




Βοηθήματα

Προσωπικά δεν χρησιμοποίησα κανένα βοήθημα όπως υποκατάστατα νικοτίνης (αυτοκόλλητα, τσίχλες, σπρέι κτλ.) ούτε πίστεψα ποτέ στην αθωότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.Αποφάσισα να το παλέψω μόνη μου και το θεώρησα ως ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου!





Η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ.
Μετά από ένα χρόνο και ακόμα το παλεύω.
Πάντα θα το παλεύω.Απλά όσο περνάει ο καιρός γίνεσαι πολύ πιο δυνατός.
 Ένα όμως τσιγάρο μπορεί να σε ξανακάνει καπνιστή και να χάσεις το παιχνίδι.

Ο καθένας ξέρει τον εαυτό του, τα όρια του,
τι μπορεί να τον παρασύρει.
Δεν υπάρχουν κανόνες μόνο συμβουλές.
Κάθε άνθρωπος θα βρει το σωστό timing και θα το αντιμετωπίσει με το δικό του τρόπο!




Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.
Ας την προστατέψουμε.

Περιμένω τα σχόλιά σας...

⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻
Περισσότερες αναρτήσεις στην κατηγορία Tips

Γίνε μέλος στο bl♡g μου

Ακολούθησε με στα social media

⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻⎻

12 σχόλια:

  1. Θέλει πολύ υπομονή και επιμονή να κόψεις το τσιγάρο...
    Μπράβο σου που τα καταφερες <3
    Φιλιά :*

    http://labeautefem.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια! Χρειάζεται θέληση και πείσμα για να τα καταφέρεις, εγώ τώρα είμαι στη 2η μου προσπάθεια και με βοήθησε πολύ το ότι ασκούμαι καθημερινά και η διαφορά στην αντοχή μου είναι εμφανέστατη! Μπράβο! :)

    Pinkdaisyloves.blogspot.com.cy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου είναι πολύ σημαντικό να δίνεις κίνητρα στον εαυτό σου καθ'όλη τη διάρκεια της προσπάθειας και να απολαμβάνεις τα οφέλη της διακοπής.
      Μπράβο και σε σένα που το πήρες απόφαση!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο για την απόφαση που πήρες και που κατάφερες ένα χρόνο να την τηρήσεις. Δεν κάπνιζα ποτέ και δεν θέλω να το ξεκινήσω, αλλά πάντα πίστευα ότι αν υπάρχει θέληση, ακόμη και αυτό μπορεί να κοπεί.

    Φιλάκια ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να μην το δοκιμάσεις ποτέ κορίτσι μου.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Μπράβο! Μπράβο! Μπράβο! Τίποτα άλλο δεν θα πω!!!!!! Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια!!!! Είναι αλήθεια ότι το τσιγάρο ή το κόβεις μαχαίρι ή δεν το κόβεις καθόλου!!! Εγώ εδώ και 5,5 χρόνια που το έχω κόψει λυπάμαι πραγματικά όλους τους ανθρώπους που έχουν πέσει 9όπως κι εγώ κάποτε στα 21 μου) στην παγίδα του καπνίσματος!!! Πραγματικά τους λυπάμαι να είναι υποχείρια του τσιγάρου και να χάνουν χρόνο, χρήμα, υγεία και λάμψη μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν τη δύναμη να απαιξαρτήσουν τον εαυτό τους από αυτή τη βλαβερή συνήθεια!!! Και πάλι συγχαρητήρια!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια και σε σένα Αναστασία που κατάφερες να το κόψεις!!!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Μπράβο σου κοπέλα μου , σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και μπράβο... Κακή συνήθεια το κάπνισμα δυστυχώς αλλά με αυτό σου το post θα δώσεις ένα μεγάλο παράδειγμα σε όσους προσπαθούν να το κόψουν. Πολύ ωραίο Post ...!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ κορίτσι μου!
      Εύχομαι να αποτελέσει παράδειγμα και αφορμή...
      Φιλάκια!

      Διαγραφή